Mesna industrija iz Tuzle proširuje tržište: "Menprom" ne poznaje recesiju

Bez autora
Dec 05 2011

Mesna industrija "Menprom" iz Tuzle ovih dana je u fazi izgradnje velikog objekta za proizvodnju konzerviranih proizvoda od pilećeg i goveđeg mesa, čija investicija iznosi oko dva i po miliona maraka. Riječ je o proizvodnoj liniji koja će, osim postojećih 115, omogućiti zapošljavanje još 30 radnika. Iako je njihov plan razvoja podrazumijevao izgradnju fabrije konzerviranih proizvoda, odluka da to započnu ranije posljedica je zahtjeva poslovnih partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) s kojima već imaju ugovoren izvoz proizvoda. Zatražili su, naime, da za njihovo tržište proizvode i konzervirano meso i paštete. Oprema za novu fabriku već je ugovorena kod dobavljača iz Njemačke. Riječ je o najsavremenijoj proizvodnoj liniji koja će stići u BiH. Oprema košta blizu 800.000 eura. Zbog dugogodišnje saradnje i izgrađenog povjerenja, njemački partner ponudio im je otplatu opreme tek nakon dvije godine.

Mesna industrija iz Tuzle proširuje tržište: "Menprom" ne poznaje recesijuMesna industrija "Menprom" iz Tuzle ovih dana je u fazi izgradnje velikog objekta za proizvodnju konzerviranih proizvoda od pilećeg i goveđeg mesa, čija investicija iznosi oko dva i po miliona maraka.

Riječ je o proizvodnoj liniji koja će, osim postojećih 115, omogućiti zapošljavanje još 30 radnika.

- Iako je naš plan razvoja podrazumijevao izgradnju fabrije konzerviranih proizvoda, odluka da to započnemo ranije posljedica je zahtjeva poslovnih partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) s kojima već imamo ugovoren izvoz naših proizvoda. Zatražili su, naime, da za njihovo tržište proizvodimo i konzervirano meso i paštete - kaže za naš list Mensur Alić, direktor i vlasnik "Menproma" iz Tuzle.

Oprema za novu fabriku već je ugovorena kod dobavljača iz Njemačke. Riječ je o najsavremenijoj proizvodnoj liniji koja će stići u BiH.

- Oprema košta blizu 800.000 eura. Zbog naše dugogodišnje saradnje i izgrađenog povjerenja, njemački partner ponudio nam je otplatu opreme tek nakon dvije godine. Naši tehnolozi su već na obuci u Njemačkoj - kaže Alić.

Vlasnici ISO 22000

Novi proizvodni pogon trebao bi biti otvoren u julu naredne godine. "Menprom" je prva  mesna industrija iz BiH vlasnica ISO 22000, čime je uvjete proizvodnje uskladila s propisima Evropske unije, gdje već duže vremena izvozi svoje proizvode.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik